27 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Ministerul Justiţiei, propunere privind hrana deţinuţilor în perioada Paștelui

Ministerul Justiţiei a pus în dezbatere publică un nou proiect de ordin care prevede majorarea suplimentului de hrană al deţinuţilor în perioada Sărbătorilor Pascale, potrivit Agerpres.

Acest proiect a fost propus în contextul limitării temporare a unor drepturi ca urmare a declarării stării de urgenţă prin Decretul 195/2020.

“Prin Decretul menţionat au fost operate o serie de interdicţii şi/sau limitări ale exerciţiului unor drepturi ale persoanelor private de libertate, care implică mobilitatea şi interacţiunea acestor persoane între ele şi cu reprezentanţi ai poliţiei de penitenciare ori cu terţe persoane, măsuri justificate în contextul în care tocmai interacţiunea interpersonală şi deplasarea persoanelor în interiorul locului de deţinere poate favoriza răspândirea infecţiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, cu scopul ocrotirii unor drepturi fundamentale – dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică”, se precizează în referatul de aprobare.

Conform dispoziţiilor cuprinse în anexă la Decretul 195/2020, s-au suspendat exercitarea dreptului de a primi vizite, exercitarea dreptului la vizită intimă, exercitarea dreptului de a primi bunuri prin sectorul vizită, precum şi recompensele constând în permisiunea de ieşire din penitenciar.

Așadar, valoarea financiară maximă propusă a suplimentului pentru zile festive, de 8,26 lei/zi/persoană exclusiv TVA, ar permite suplimentarea produselor alimentare specifice ale persoanelor private de libertate.

Ministerul Justiţiei mai propune și modificarea ordinului care reglementează acordarea drepturilor de hrană persoanelor aflate în arest, astfel încât suplimentul pentru zile festive să fie acordat în prima şi a doua zi a Sărbătorilor Pascale, nu cum se acorda până acum, doar în prima zi de Paşte.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns