2 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Ziua Mondială Art Nouveau – 10 iunie – sărbătorită la Oradea timp de trei zile

Foto: Primaria Oradea

 

Ziua Mondială Art Nouveau – 10 iunie – va fi sărbătorită la Oradea cu mai multe evenimente organizate de Primăria Oradea pe 10, 12 şi 13 iunie, menite să promoveze valorile, importanţa şi frumuseţea clădirilor create în stil Art Nouveau din municipiu.

“La fel ca şi în celelalte ţări, aniversarea acestei zile prin organizarea unor activităţi specifice are ca scop conştientizarea în rândul publicului a patrimoniului Art Nouveau. Ediţia a IX-a din anul 2021 a Zilei Mondiale Art Nouveau va evidenţia modele ce transpun elementele zoomorfe din decorul imaginat de artişti şi arhitecţi. Conceptul derivă din trăsăturile specifice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme inspirate de mediul natural,” se specifică într-un comunicat al Primăriei Oradea.

Evenimentele vor începe chiar pe  10 iunie, de la ora 10,00, în campusul central al Universităţii Oradea, cu prezentarea proiectului de amenajare a unui spaţiu urban dedicat arhitecţilor József şi László Vágó, cu elemente arhitecturale reprezentative ale stilului Art Nouveau. Evenimentul este organizat de Universitatea Oradea, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, în parteneriat cu Municipiul Oradea şi Oradea Heritage.

În acelați timp, Casa Darvas – La Roche va găzdui, joi, vernisajul expoziţiei “Glass Nouveau – Portaluri oglinzi vitrate”, autor Cristian Florin Anghelescu, urmată de conferinţa “Strălucire multicoloră: Art Nouveau în Oradea”, organizată de Consulatul General al Ungariei de la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Holnap. În timpul zilei, va fi permisă vizitarea gratuită a Casei Darvas pentru grupuri de câte cel mult 20 de persoane.

Evenimentele pregătite pentru zilele de 12 şi 13 iunie se vor desfăşura pe strada pietonală Vasile Alecsandri şi în zona Pasajului Vulturul Negru, unde vor fi amplasate instalaţii 3D din pânze imprimate cu decoraţiuni zoomorfe.

Este important de specificat că activităţile sunt organizate atât pentru copii, prin diverse ateliere de pictură, jocuri, alaiul copiilor în costume zoomorfe, cât şi pentru adulţi prin tururi ghidate – organizate de Municipiul Oradea în parteneriat cu Oradea Heritage, dar şi activităţi (expoziţie şi vizionare de film la Casa Darvas la Roche).

În plus, se vor organiza tururile ghidate, în limbile română, maghiară şi engleză, sunt limitate la 20 de persoane/grup şi vor parcurge, în premieră, un traseu cu clădiri reprezentative din punct de vedere al decoraţiunilor zoomorfe Art Nouveau în Oradea.

Toate activităţile de Ziua Mondială Art Nouveau au loc în cadrul proiectului “Întărirea identităţii culturale în regiunea Dunării pornind de la patrimoniul comun Art Nouveau” (acronim proiect – Art Nouveau 2), acesta fiind un important proiect cu finanţare europeană câştigat anul trecut de Primăria Oradea prin Instituţia Arhitectului Şef. Din bugetul total de 257.000 euro, 85% reprezintă contribuţia Uniunii Europene, 13% cofinanţarea asigurată de Guvernul României şi 2% contribuţia proprie a Primăriei Oradea.

10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, este dedicată stilului arhitectural ce a caracterizat mai ales perioada 1980-1910 şi reprezintă celebrarea memoriei a doi arhitecţi reprezentanţi ai stilului, Antoni Gaudi şi Odon Lechner, această zi fiind sărbătorită pentru prima dată în anul 2013, la iniţiativa Muzeului de Arte Aplicate din Budapesta.

Cele mai mari două organizaţii din Europa care coordonează activităţile Zilei Mondiale a Art Nouveau-ului sunt “Art Nouveau European Routes” din Barcelona şi “Reseau Art Nouveau Network” din Bruxelles. În 2019, evenimentul a fost susţinut de Alianţa Patrimoniului European.