22 ianuarie 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Ziua Culturii Naţionale – Reportoriu românesc, în primul concert al anului susţinut de Orchestra Naţională Radio

Foto: Virgil Oprina

Orchestra Naţională Radio va susţine vineri, pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită anual pe 15 ianuarie, un concert cu un repertoriu exclusiv românesc.

Dirijorul Cristian Oroşanu – aplaudat la pupitrul unor ansambluri ca Orchestre Nationale Bordeaux-Aquitaine şi Deutsche Symphonie Orchester Berlin – şi violoncelistul Răzvan Suma – care a prezentat peste 1.000 de concerte şi recitaluri pe toate continentele şi a înregistrat 12 albume până în prezent –  vor fi protagoniştii evenimentului.

Este important de știut că programul serii cuprinde integral lucrări semnate de Constantin Silvestri – Trei piese pentru orchestră de coarde, Constantin Dimitrescu – Dans ţărănesc, Serenada română, Paul Constantinescu – Cântec vechi, lucrări ce îl au ca solist pe Răzvan Suma,  şi Marţian Negrea – Suita Prin Munţii Apuseni.

Oroşanu e în prezent este dirijorul permanent al Filarmonicii din Braşov. Până la acest moment, a colaborat cu orchestre de top cum ar fi Tonhalle Zurich şi BBC Scottish Orchestra, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, „Moldova” din Iaşi şi „Transilvania” din Cluj-Napoca.

Luând exemplul Orchestrei Lamoureux, ansamblu asociativ cu mare tradiţie în Franţa, Cristian Oroşanu s-a implicat în lansarea unei tinere orchestre în Japonia (Hyogo PAC Orchestra) şi a fondat o nouă orchestră în România: Kamerata Kronstadt, cu o activitate concertistică la Braşov şi la diverse festivaluri în ţară.

Solist al Orchestrelor Radio şi director artistic al proiectului ICon Arts Transilvania, violoncelistul Răzvan Suma se poate lăuda cu o bogată carieră internaţională de solist, cele peste 1.000 de concerte şi recitaluri pe care le-a susţinut fiind apreciate pe toate continentele. Suma este considerat unul dintre cei mai prolifici violoncelişti români ai momentului. Ca urmare a turneului naţional „Vă place BACH?”, artistul a lansat în România prima înregistrare completă a integralei suitelor pentru violoncel solo compuse de J.S. Bach.

Răzvan Suma a devenit extrem de apreciat de publicul larg graţie turneelor naţionale şi internaţionale pe care le-a prezentat din anul 2006. De la lansarea în 2012 a întrebării „Vă place Bach?”, violoncelistul Răzvan Suma a oferit publicului din România două ediţii ce au cuprins repertoriul marelui compozitor german şi apoi a revenit în fiecare an cu noi propuneri, menite să introducă publicul român în universul muzical al compozitorilor de geniu ai muzicii clasice: „Vă place Brahms?” (2014), „Vă place Tango?” (2015), „Vă place SCHU/bert/mann?” (2016), „Vă place Beethoven?” (2017). Turneul „Vă plaCello?” din 2018 a adus o nouă abordare artistică în activitatea violoncelistului Răzvan Suma, potrivit unui comunicat News.ro .

Concertul va fi transmis în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical şi în streaming live, pe site-urile celor două posturi de radio.

Print Friendly, PDF & Email