Zeci de scafandri militari vor participa la un exercițiu la Constanța

Exerciţiul cuprinde workshop-uri pe teme despre siguranţa scufundărilor, asigurarea medicală pentru incidentele de scufundare și planificarea decompresiilor şi a tratamentelor medicale. Foto: tomisnews.ro

Cea de-a 10 ediție a exerciţiului multinaţional „Eurasian Partnership MCM Dive” va avea loc în perioada 22-26 iulie, la Constanţa şi în raioanele maritime din proximitatea litoralului românesc al Mării Negre. Vor participa zeci de scafandri militari din România, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia şi SUA.

Potrivit a1.ro, se vor pune în aplicare proceduri operaționale de căutare și găsire a dispozitivelor marine explozive. Mai mult, se vor efectua activități de căutare a țintelor folosind drone subacvatice.

Din partea României, secvențele vor fi realizate de corveta „Contraamiral Horia Macelariu”, dragorul maritim „Locotenent Lupu Dinescu”, nava maritimă hidrografică „Căpitan-comandor Alexandru Cătuneanu”, remorcherul maritim de salvare „Grozavul”, nava rapidă de scafandri „Venus”, patru ambarcaţiuni rapide (RHIB), două detaşamente de scafandri EOD şi un detaşament de scafandri de mare adâncime.

Obiectivul principal este antrenarea în comun a forţelor participante, pentru dezvoltarea interoperabilităţii şi pentru îmbunătăţirea cunoştinţelor din domeniul luptei împotriva ameninţărilor subacvatice.