Zeci de mii de viruşi se găsesc în fişierele accesate de elevi zilnic

Foto: dcnews.ro

Una dintre cele mai mari companii de securitate cibernetică din lume a publicat o serie de statistici îngrijorătoare. Potrivit dcnews.ro, studiul arată cum manualele şi eseurile şcolare disponibile pe internet pot ascunde zeci de viruşi periculoşi pentru PC-uri.

Experții Kaspersky au descoperit 53.531 de fișiere infectate sau potențial nedorite, deghizate în eseuri și manuale pentru școli și universități. Din august 2018 până în iulie 2019, acestea au fost utilizate în 356.662 atacuri asupra a 104.819 utilizatori. Este o scădere cu 21%, comparativ cu cifrele din anul precedent.

“Per total, au existat 17.755 de amenințări pretinzând a fi cărți pentru studenți, cel mai adesea fiind false manuale de engleză (2.080), matematică (1.213) și literatură (870). Marea majoritate a amenințărilor ascunse sub aceste forme au fost downloaders de diferite fișiere: de la adware enervant, dar nu periculos sau software nesolicitat, până la malware extrem de periculos, care fură bani”, se arată în raportul celor de la Kaspersky.

Pentru a evita aceste atacuri, elevii și studenții sunt sfătuiți să nu deschidă fișierele anexate la e-mail care par suspecte sau care provin de la persoane necunoscute, să caute cărțile de care au nevoie doar offline sau în biblioteci online de încredere și să acorde atenție extensiei fișierului descărcat.