Vor dispărea foarte multe locuri de muncă din România?

În prezent, țara noastră se află într-un plin proces de dezvoltare. Prin urmare  trebuiesc adoptate noile tehnologii cu scopul de eficientiza economia. Această acțiune va afecta în mod considerabil sute de mii de angajați, după cum relatează Pro TV.

Se pare că peste 600.000 de locuri de muncă din țară vor fi afectate de automatizare și de noile tehnologii, în următorii 10 ani, așa cum arată un raport realizat de PricewaterhouseCoopers. Este previzionat că domeniile cele mai afectate vor fi agricultură și producția, unde angajații vor urma să fie înlocuiți de roboți sau inteligență artificială. Totuși conform specialiților de pe piața muncii, această situație, în realitate nu va fi chiar atât de dramatică. Ei sunt de părere că vor rămâne fără loc de muncă doar cei care nu reușesc să se adapteze acestei schimbări.

Este cunoscut faptul că țara noastră este axată chiar pe domeniile: agricultură, producție, construcții și transport, prin urmare autoritățile vor trebui să ia măsuri pentru a reforma aceste sectoare unde sunt “antrenați” foarte mulți angajați.

Există și o veste bună legată despre această transformare. Se estimează că vor fi create peste 325.000 de locuri de muncă în acele domenii până în anul 2028, potrivit unui raport  PwC. Se pare că cele mai multe locuri de muncă vor fi în sănătate, unde creșterea va fi de peste 20%, dar și în domeniile educație și formare, unde creșterea va fi de 17%. De asemenea, foarte bine vazute vor fi domeniile financiar și HoReCa, considerate “de viitor”.

“Este esențial să găsim oamenii potriviți care să ocupe aceste 325 de mii de noi joburi, pentru că în mod categoric sistemul de educație formală din prezent nu poate crea oamenii potriviți pentru aceste locuri de muncă” declară Oana Munteanu, Senior Manager PwC România.

Din păcate, Guvernul României investeşte cel mai puţin în Educație din Uniunea Europeană, doar 2,8% din PIB, faţă de 4,6% cât este media la nivel european.

Se știe că România are mult de recuperat faţă de ţările europene şi în privinţa tehnologiei. În clasamentul Comisiei Europene privind digitalizarea economică şi socială, ţara noastră se situează pe poziţia a 27-a din 28, iar acest aspect  se răsfrânge în viața cotidiană  a românilor:birocrație inutilă, foarte multe cozi și timpul care se pierde inutil.