Viticultorii italieni au nevoie de 100.000 de români pentru recoltare

Foto: Getty Images

În zona rurală a Italiei, acolo unde se află podgoriile renumite în toată lumea, situația este critică din cauza carantinei instituite pentru persoanele care vin din România și Bulgaria, în perioada în care începe recoltarea, potrivit digi24.ro.

Viticultorii spun că tot efortul de până acum și producția din acest an este în pericol, pentru că, în fiecare an, recoltarea se face cu ajutorul a aproximativ 100.000 de sezonieri români și 10.000 care vin din Bulgaria.

De altfel, fermierii sunt dispuși să suporte costurile testării pentru muncitorii care ar veni din România.

„Fără a aduce atingere nivelului actual de atenție pentru securitatea sănătății, cu care suntem de acord ca cetățeni și ca antreprenori, trebuie găsite soluții alternative pentru a evita compromiterea efortului depus în acest an agricol. Companiile noastre și-au arătat imediat disponibilitatea de a-și asuma toate costurile legate de testarea lucrătorilor străini, pentru a le oferi posibilitatea de a participa la operațiunile de recoltare, în mod evident, în cazul unui rezultat negativ”, spune Ettore Prandini, președintele Coldiretti – Confederația Națională a Fermierilor.

El propune adoptarea unei ordonanțe pentru simplificarea procedurilor în cazul muncitorilor agricoli.