Vinieta Oxigen a fost aprobată de Consiliul General

Majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General al Municipiului București a votat astăzi proiectul primarului Gabriela Firea care vizează introducerea vinietei Oxigen din anul 2020 pentru mașinile sub Euro 4, iar mașinile sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului, potrivit hotnews.ro.

Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta începând cu anul 2021. Proiectul a trecut cu 31 de voturi. Potrivit unui amendament propus de ALDE și aprobat, mașinile noneuro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie să circule deloc în București, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024.

Conform proiectului de hotărâre adoptat, începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor care au masa totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de luni pană vineri, cu exceptia sărbatorilor legale, în intervalul 07:00-22:00.

Astfel, pentru masinile electrice, hibride sau cu norma de poluare Euro 5 și Euro 6, accesul va fi fără restrictii pe toate arterele, iar pentru cele cu norma de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este pemis pe toate strazile municipiului Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen.

În ceea ce privește mașinile cu norma de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Actiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urma achiziționării unei viniete electronice Oxigen.