Viena a fost desemnat din nou orașul cu cele mai bune condiții de viață

Foto: Mediafax

Viena, capitala Austriei, se menţine pe primul loc în topul 140 al oraşelor cu cele mai bune condiţii de viaţă realizat de prestigioasa publicaţie The Economist. Este al doilea an consecutiv când Viena ocupă acest loc.

Potrivit Mediafax, în 2018, a fost pentru prima dată când un oraş european s-a situat pe primul loc în acest top realizat anual. Viena punea astfel capăt supremaţiei oraşului australian Melbourne, care fusese liderul acestui top timp de şapte ani.

Cele 140 de orașe primesc un punctaj (de la 0 la 100) în diverse categorii, precum standarde de viaţă, criminalitate, infrastructură, acces la educaţie, sistem de sănătate, stabilitate economică şi politică.

Viena a obţinut cel mai mare scor, de 99,1, Melbourne – de 98,4, podiumul fiind completat de Sydney, tot din Australia, cu 98,1.

Deşi topul 10 este dominat de Australia, Canada şi Japonia, Europa are cele mai bune rezultate la nivel general. Opt oraşe din topul 20 se află în nordul Europei, cu Copenhaga (Danemarca) pe locul al nouălea, Zurich, Frankfurt şi Geneva, pe poziţiile 11, 12, respectiv 14.

Topul 10 al oraşelor cu cele mai proaste condiţii de viaţăse formează anul acesta din Damasc (140, Siria), Lagos (Nigeria), Dhaka (Bangladesh), Tripoli (Libia), Karachi (Pakistan), Port Moresby (Papua Noua Guinee), Harare (Zimbabwe), Douala (Camerun), Algiers (Algeria) şi Caracas (Venezuela).