Vești bune! Reactorul 1 de la Cernavodă a fost reconectat la Sistemul Energetic Naţional

Foto: news.ro

Unitatea 1 de la centrala nucleară din Cernavodă a fost reconectată la Sistemul Energetic Naţional după ce au fost finalizate lucrările de remediere, potrivit news.ro.

Reactorul 1 a fost oprit pe data de 18 septembrie în vederea efectuării unor lucrări de reparaţie a unor neetanşeităţi (scurgere minoră de agent de răcire) din sistemul primar de transfer al căldurii al reactorului Unităţii 1.

”Conform procedurilor specifice ale CNE Cernavodă, efectuarea lucrărilor de remediere se poate realiza numai cu Unitatea în stare oprită. Oprirea controlată nu a avut impact asupra securităţii nucleare, personalului, populaţiei şi mediului înconjurător, lucrările de remediere fiind realizate în conformitate cu procedurile aplicabile în astfel de situaţii”, se arată într-un comunicat.

Compania a înregistrat în primul semestru al anului un profit net de 290,66 milioane lei, mai mare cu 59,4% faţă de aceeași perioadă a anului trecut.

Veniturile din exploatare au crescut cu 20,1%, la 1,2 miliarde lei, determinate de creşterea cu 22,1% a preţului mediu ponderat al energiei electrice vândută în semestrul I al anului 2019 faţă de preţul mediu ponderat din semestrul I al anului 2018. Vânzarea totală de energie electrică în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019 a fost similară cu cantitatea totală vândută în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2018 (scădere cu doar 1%).

Unităţile de la Cernavodă asigură aproape 20% din producţia totală de electricitate a ţării. Acţionarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei.