28 iulie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Veneția ar putea fi pusă pe lista orașelor în pericol, dacă nu interzice vasele de croazieră

Foto: Profimedia

Veneția ar putea fi pusă pe lista orașelor aflate în pericol, dacă orașul nu interzice permanent vasele de croazieră care acostează acolo. UNESCO a anunțat că va discuta problema luna viitoare, iar dacă măsura va fi aprobată, agenția ar putea cere guvernului italian să ia măsuri până în luna februarie, potrivit digi24.ro.

UNESCO a avertizat că supraviețuirea Veneției va fi pusă în pericol dacă orașul nu va interzice permanent navele de croazieră.

La începutul lunii iunie, venețienii au fost luați prin surprinderecând o navă de croazieră a navigat în oraș pentru prima dată de când a început pandemia, în ciuda unui anunț din partea guvernului italian că navele vor fi interzise din centrul istoric.

În aprilie, guvernul italian a decis că navele de croazieră și cargo nu mai au voie să intre în centrul istoric al Veneției, ci să acosteze în apropiere. Interdicția va intra însă în vigoare odată cu finalizarea terminalelor din afara lagunei, dar încă nu a fost lansată o licitație pentru construcția lor. O parte din trafic ar putea fi redirecționată către un port din apropiere începând cu anul viitor.

Între timp, singura modalitate prin care navele pot intra în Veneția este prin canalul Giudecca, unde în iunie 2019 o navă cu 13 punți operată de MSC s-a prăbușit într-un debarcader și o barcă turistică, rănind cinci persoane.

Vedete precum Mick Jagger și Tilda Swinton, au semnat recent o scrisoare prin care cerea Romei să ia măsuri urgente pentru a proteja Veneția.