Vehiculele utilizate pentru furtul de material lemnos ar putea fi confiscate

Foto: Facebook

Codul Silvic în variantă modificată ar putea intra la vot final, în Camera Deputaților, săptămâna viitoare. Potrivit Ministerului Mediului, unul dintre amendamentele importante se referă confiscarea mijloacelor utilizate pentru comiterea de infracțiuni silvice, inclusiv a utilajelor și/sau vehiculelor folosite.

Noua prevedere legală face parte din setul de măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale din pădurile României. Astfel, pe lângă amendă și cercetare penală, hoții de lemne vor rămâne și fără mijloacele pe care le folosesc pentru a comite ilegalități.

Setul de măsuri mai cuprinde înăsprirea sancțiunilor, încadrarea la infracțiune a oricărui furt de arbori, indiferent de cantitate, sau schimbarea etapizată a modului de comercializare a lemnului în România, din lemn pe picior în lemn fasonat.

„Până acum, nu era considerată infracțiune decât fapta care presupunea un prejudiciu mai mare de 5 ori decât prețul mediu al unui metru cub de lemn pe picior. Nu credem că era o măsură corectă. În niciun alt sector nu există ca furtul de arbori să fie sancționat doar cu o amendă, dacă e sub un anumit nivel”, se arată într-o postare pe Facebook a Ministerului Mediului.