3 august 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Valeriu Gheorghiţă: Trecerea de la vaccinarea în centre fixe la vaccinarea în centre şi prin echipe mobile – un element important

Foto: Agerpres

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, a declarat joi,17 iunie,  că în fiecare zi o echipă mobilă de vaccinare împotriva noului coronavirus va fi prezentă în localităţi din mediul rural, prin urmare, până la sfârşitul lunii august, în cele peste 2.862 de comune din România să se asigure accesul populaţiei la vaccinare.

“Un element important pe care îl avem în vedere – trecerea de la vaccinarea în centrele fixe la vaccinarea în centru şi prin echipe mobile. Aici vorbim de conceptul ‘Oraşul vaccinează satul’. În fiecare zi, o echipă mobilă va fi într-o comună, într-o localitate din rural în următoarea perioadă, încât, până la sfârşitul lunii august, în cele peste 2.862 de comune din România să avem echipe mobile care să asigure accesul populaţiei la vaccinare, pentru a ne pregăti foarte bine pentru perioada următoare, care s-ar putea să fie asociată cu un alt val de îmbolnăviri şi sperăm să fie de o amplitudine şi de o durată cât mai mică, pentru că probabilitatea de îmbolnăvire, de recrudescenţă în mod deosebit prin creşterea circulaţiei cu tulpina Delta este foarte mare. (….) Tendinţa este de a mobiliza cât mai mult echipe mobile mai ales către zonele rurale”, a declarat medicul militar la conferinţa online “Pandemia COVID-19: Vaccinuri. Vaccinare”, organizată de Academia de Ştiinţe Medicale.

Potrivit acestuia, în prezent, peste 88% dintre persoanele care se vaccinează cu prima doză se imunizează prezentându-se direct la centrul de vaccinare fără programare în platformă.

“Numărul de persoane care se programează efectiv în centrele de vaccinare este din ce în ce mai redus. Vorbim de o medie şi aici sunt datele din 16 iunie – între 17.000 şi 19.000 de persoane în fiecare zi”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

În acelați timp, el a amintit că, începând din 1 iulie, certificatul verde va fi disponibil la nivel naţional în vederea facilitării circulaţiei în ţări europene.