Valeriu Gheorghiță: România ar putea primi vaccinuri anti-COVID de la Johnson & Johnson

Foto: GettyImages

România ar putea primi un al patrulea vaccin din aprilie. Este vorba despre cel produs de compania Johnson & Johnson, a anunțat medicul militar Valeriu Gheorghiță potrivit digi24.ro.

Din luna aprilie, în țară ar putea ajunge vaccinuri anti COVID de la a patra companie care  a dezvoltat un astfel de ser, respectiv Johnson & Johnson. Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România, lt. col. dr. Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinul produs de Johnson & Johnson ar urma să fie autorizat la jumătatea lunii martie de Agenția Europeană a Medicamentului.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a primit săptămâna trecută cererea oficială pentru autorizarea condiţionată a vaccinului anti-COVID produs de Johnson&Johnson. Studiile companiei arată că vaccinul are o eficacitate globală de 66% în testele clinice efectuate pe trei continente afectate de diferitele variante ale coronavirusului SARS-CoV-2.

Acest vaccin are o particularitate față de celelalte seruri de până acum, mai exact se administrează într-o singură doză și prezintă o eficacitate de 85% în prevenirea formelor grave ale bolii, conform concluziilor studiilor clinice.

Vaccinul Johnson & Johnson foloseşte un adenovirus pentru a determina un răspuns imun al organismului împotriva coronavirusului.

Totodată, spre deosebire de vaccinurile Pfizer/BioNTech şi Moderna, acesta poate fi păstrat  la temperatura unui frigider, ceea ce facilitează distribuţia.