Universitatea ”Babeş-Bolyai” din Cluj a depistat un agent de mediu cancerigen în mai multe clădiri

Foto: ziuadecj.realitatea.net

Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca se află printre primele instituții de învăţământ superior din România care şi-a monitorizat nivelul de radon, agent de mediu cancerigen. Potrivit Mediafax, în unele clădiri s-au înregistrat depăşiri îngrijorătoare.

UBB a transmis astăzi un comunicat prin care s-a specificat că măsurătorile specialiştilor au durat 3 luni şi au vizat 60 de spaţii ale universităţii clujene.

„Specialiştii UBB au monitorizat, timp de 3 luni, concentraţia de radon într-un număr de 60 de spaţii dedicate procesului educaţional, cercetării şi administraţiei. Pentru stabilirea nivelului concentraţiei s-au aplicat măsurători active de control acolo unde valorea concentraţiei de radon a depăşit nivelul de referinţă de 300 Bq/m3 stabilit prin legislaţie. În prezent, în cadrul Laboratorului Laboratorul de Încercări Radon se proiectează soluţii adecvate de remediere pentru spaţiile UBB în care a fost depăşit nivelul de referinţă”, se arată în comunicat.

Reprezentanţii UBB au subliniat că radonul este un gaz radioactiv prezent în sol, roci şi apă, care se formează continuu prin dezintegrarea uraniului şi toriului. Mai mult, Agenţia Internaţională pentru Studiul Cancerului (IARC) consideră că este principalul agent de mediu cancerigen şi a doua cauză în apariţia cancerului pulmonar, după fumat.

Începând cu anul 2018, România are obligaţia de a implementa o directivă europeană de stabilire a normelor de securitate de bază privind protecţia împotriva pericolelor prezentate de expunerea la radiaţiile ionizante.