26 mai 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Un străin poate solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă în 180 de zile

Termenul în care un cetăţean străin poate solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă a fost extins de la 60 la 180 de zile de la data obţinerii de către angajator a avizului de angajare, în urma unei modificări a OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, potrivit Agerpres.

“Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) informează că, începând cu data de 5 mai, a intrat în vigoare Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 59/2022 pentru modificarea unor acte normative în domeniul străinilor. Astfel, au fost aduse modificări la OG nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României în sensul creării posibilităţii de depunere a solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detaşare la oricare dintre formaţiunile teritoriale pentru imigrări”, informează un comunicat al IGI.

În data de 5 mai a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 450/2022 OUG nr. 59 din 4 mai 2022 pentru modificarea unor acte normative în domeniul străinilor. Măsurile prevăzute în noul act normativ facilitează eliberarea avizelor de angajare/detaşare şi a vizelor în scop de muncă şi permit încadrarea în muncă într-un timp mai scurt a lucrătorilor străini încadraţi în marja contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România.

Volumul crescut al solicitărilor de eliberare a avizelor de angajare/detaşare şi de prelungire a dreptului de şedere în scop de muncă a îngreunat capacitatea de procesare a acestora, fapt ce a pus presiune pe structurile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrări, în mod special pe cele aflate în municipiul Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Ilfov, Sibiu, Cluj şi Timişoara.

De asemenea, oferă posibilitatea străinilor de a solicita eliberarea vizei de lungă şedere pentru angajare în muncă în termen de 180 de zile de la data obţinerii de către angajator a avizului de angajare. În acest sens, conform noului act normativ, termenul a fost prelungit de la 60 la 180 de zile.

Prevederile noului act normativ au drept scop decongestionarea situaţiei operative prin crearea un flux unitar de lucru la nivel naţional, contribuind astfel la sprijinirea cetăţenilor străini care desfăşoară activităţi lucrative şi a angajatorilor ce încadrează lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România, prin scurtarea timpilor de aşteptare pentru depunerea cererilor şi încadrarea în muncă într-un timp mai scurt.

Print Friendly, PDF & Email