18 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Un spital din România are cel mai performant robot din lume

Spitalul de Neurochirurgie din Iași deține cel mai performant robot din lume, care este folosit în chirurgia spinală şi în neurochirurgie. Foto: Agerpres

Spitalul de Neurochirurgie din Iași are cel mai performant robot din lume folosit în domeniu. Valoarea acestui robot este de 1,2 milioane de euro, scrie Agerpres.

Managerul spitalului, medicul Lucian Eva, a precizat că, începând de vineri, unitatea medicală este singura din ţară care deţine o astfel de tehnologie de ultimă generaţie. “Robotul Mazor X este un sistem care va da o siguranţă aproape de sută la sută chirurgului, având 6 grade de libertate a mişcărilor. El este unic în ţară, este unic în lume ca versiune. În lume sunt 142 de roboţi, versiuni mai vechi. Cele mai multe sisteme sunt în SUA. Fiecare stat american are cel puţin un asemenea robot care a devenit standard în chirurgia coloanei. Va fi foarte util intervenţiilor care nu vor mai necesita secţiuni mari operatorii, ci doar incizii, pacientul putându-se recupera mult mai repede, chiar va putea pleca acasă după două-trei zile. Am ajuns la nivelul în care, vorbind de robotică în medicină, în neurochiriurgie, putem sta alături de clinici precum cea din Viena, de exemplu”, a declarat medicul Lucian Eva.

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iași a mai spus că robotul poate fi utilizat nu numai în ceea ce înseamnă patologie traumatică, tumorală, degenerativă, cât şi în diformităţi ale coloanei, cum sunt scoliozele la copii. Cât despre achiziția acestui robot, aceasta a fost posibilă după fondurile alocate de Consiliul Judeţean Iaşi.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns