Un român poate conduce Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică

În Agenția Internațională pentru Energie Atomică lucrează peste 20 de experți români, atât diplomați cât şi specialiști în domeniul nuclear. Din septembrie 2013, ambasadorul Cornel Feruţă a fost desemnat de Directorul General al Agenției în funcția de Coordonator-şef al AIEA. Foto: defenseromania.ro

Românul Cornel Feruţă, coordonatorul şef al AIEA, fostul șef de cabinet al Yukiya Amano, este printre favoriți in cursa pentru ocuparea postului de director al Agenției Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA). Asta după ce Yukiya Amano, directorul general al Agenției, a încetat din viaţă, după cum a anunţat agenţia într-un comunicat către statele membre potrivit mediafax.ro.

În vârstă de 72 de ani,Yukiya Amano, fusese numit în urmă cu doi ani pentru un al treilea mandat consecutiv de patru ani în fruntea AIEA, mandat care urma să se încheie în mod normal la 30 noiembrie 2021. Saptămâna trecută, surse diplomatice indicau că Amano intenţiona să demisioneze înainte de încheierea mandatului, din cauza unor probleme de sănătate.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) este o organizație creată ca parte a sistemului ONU, în 1957, şi acționează ca punct focal global pentru cooperarea internațională în domeniul nuclear, asistând statele membre în planificarea şi utilizarea științei şi tehnologiei nucleare în scopuri pașnice şi facilitând transferul de tehnologii pentru susținerea dezvoltării economice şi sociale a statelor membre.

România a devenit stat membru al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică în aprilie 1957, iar în iunie 2007 a început implementarea sistemului integrat de garanții AIEA.

România are un profil foarte activ și o implicare sporită în cadrul AIEA, unde a făcut parte din Consiliul Guvernatorilor în perioada 2008-2010 şi a deținut funcția de Președinte al Conferinței Generale în 2011.