5 februarie 2023

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Un raport privind Primăria şi CL Sector 2: Disponibilitate la dialog, dar lipsa dezbaterilor autentice

Foto: Agerpres

Un raport de monitorizare privind activitatea autorităţilor locale din Sectorul 2 a scos în evidență o disponibilitate mai mare a primăriei în ceea ce priveşte dialogul cu cetăţenii, dar lipsa unui site prietenos şi a unor dezbateri autentice în cadrul Consiliului Local.

Mai exact, conform unui comunicat postat marţi pe site-ul Centrului de Resurse pentru participare publică, raportul  numit “Dezbateri liniştite, voturi unite” a fost realizat de către grupurile Floreasca Civică şi Grupul de Iniţiativă Civică Lacul Tei.

Autorii studiului au observat  că unele aspecte din activitatea autorităţii locale au înregistrat o “evoluţie pozitivă”, dar altele “au stagnat”. Una dintre observaţii se referă la aspectul  constatat că există “foarte puţine” proiecte de hotărâri de consiliu pe ordinea de zi suplimentară, “calitatea dezbaterilor este scăzută”, iar PUD-urile sunt adoptate “în unanimitate, fără dezbateri”. O altă observaţie este legată de faptul că “nu există proiecte ale opoziţiei” pe ordinea de zi.

“Cetăţenii participanţi la şedinţe sunt rari. Totuşi, dialogul cu cetăţenii – mai ales în raportul cu primarul – este mult mai dens, există şi o deschidere a acestuia de a prelua probleme semnalate de aceştia. Pe de altă parte, proiecte ale primarului în care cetăţenii s-au opus par să fi rămas neschimbate pe agenda acestuia – cum ar fi amenajarea unei creşe în curtea Liceului C.A.Rosetti”, concluzionează studiul, potrivit Agerpres.

Cele două grupuri de iniţiativă civică şi-ar dori ca locuitorii Sectorului 2 să fie încurajaţi să se intereseze şi să participe la procesul de luare a deciziilor, printr-un site “mai organizat şi mai prietenos”, şedinţe anunţate din timp, informaţii cu privire la modul în care pot participa la şedinţe.

“Consiliul Local să se informeze temeinic asupra proiectelor pe care le votează. Ne exprimăm îngrijorarea legat de faptul că opiniile cetăţenilor referitoare la construirea unei creşe în curtea şcolii nu sunt auzite de consilieri. În privinţa subiectelor care sperăm că vor fi abordate în perioada următoare: găsirea de soluţii pentru ghenele desfiinţate din cartierul Floreasca, desfiinţarea lor apărând ca urmare a construirii de blocuri între blocuri; crearea unor centre culturale”, concluzionează autorii raportului.

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, anunţă că a participat la prezentarea raportului Active Watch, CeRe, Floreasca Civică şi Grupul de Iniţiativă Civica Lacul Tei. El precizează că, deşi a avut observaţii privind multe dintre concluzii, “mare parte din raport este în direcţia corectă”. El i-a felicitat pe realizatorii documentului pentru munca lor.

Print Friendly, PDF & Email