18 aprilie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Un mort și zeci de dispăruți după o alunecare de teren la o mină de jad din Myanmar

Foto: Twitter Dave Petley

Cel puțin o persoană a murit și 70 sunt date dispărute după o alunecare de teren produsă la o mină de jad din nordul Myanmarului. Operațiunile de salvare sunt în desfășurare. Sunt informații că majoritatea victimelor munceau ilegal la mină, potrivit digi24.ro.

Alunecarea de teren a avut loc în zona Hpakant în jurul orei 04:00, ora locală.

“25 de persoane rănite au fost transportate la spital, în timp ce o persoană a fost găsită moartă”, a declarat un membru al echipelor de salvare.

Aproximativ 200 de membri ai echipelor de salvare participă la căutări, unii la bordul unor bărci în încercarea de a recupera cadavre dintr-un lac, a adăugat el.

Se crede că alunecarea de teren a fost cauzată de cantitățile mari de moloz aruncat de camioane, într-o zonă cu pante periculoase, lipsită de copaci.

În Myanmar, zeci de mineri mor în fiecare an lucrând în condiţii periculoase în carierele de jad. Alunecările de teren sunt frecvente în aceasta regiune săracă şi greu accesibilă, care a fost modificată de marile grupuri miniere fără a ţine cont de mediu.

Ploile musonice au provocat cel mai mare dezastru de acest gen în 2020, 300 de mineri fiind îngropaţi după o alunecare de teren în masivul Hpakant, centrul acestei industrii, lângă graniţa cu China.

Comerţul cu jad generează peste 30 de miliarde de dolari pe an, aproape jumătate din produsul intern brut al ţării.

Print Friendly, PDF & Email