Un gheţar de mărimea Londrei s-a desprins în Antarctica

Un aisberg de 315 miliarde de tone și de mărimea capitalei Marii Britanii s-a desprins din platforma de gheață „Amery” a Antarcticii. Denumit de cercetători „Iceberg D28”, reprezintă cel mai mare aisberg desprins din această regiune în ulimii zece ani.

El are o suprafață de aprope 2000 de kilometri pătrați și o grosime de 210 metri, potrivit BBC. Specialiștii sunt de părere că acest eveniment este normal și nu are legătură cu încălzirea globală.

„Platformele trebuie să piardă gheață pentru a putea să o capete la loc, astfel vor rămâne la aceeași dimensiune. Este important ca oamenii să nu devină confuzi și să se gândească că ar fi din cauza schimbărilor climatice. Este o linie fină, pentru că nici nu vrem ca oamenii să nu conștientizeze că totuși aceste schimbări au loc”, a spus o cercetătoare.

Oamenii de știință vor să țină sub supraveghere aisbergul, dată fiind dimensiunea lui. Ben Galton-Fenzi, un glaciolog din cadrul AAD, a declarat că această desprindere nu va afecta direct nivelul mării.

Foto: stirileprotv.ro