Ultimele informații despre cazul de la Caracal! Ministrul de Interne şi şeful STS, convocați pentru audieri

Ministrul de Interne, Nicolae Moga, și șeful STS, Ionel-Sorinel Vasilca, vor da astăzi explicații în Comisia de Apărare a Camerei Deputaților. Foto: agerpres.ro

Evenimentele de la Caracal au marcat toată țara. Deputatul Dorel Căprar, preşedintele Comisiei pentru Apărare a Camerei, a convocat pentru astăzi, ora 17:00, o ședință a comisiei. Potrivit agerpres.ro, au fost chemați pentru audieri ministrul Afacerilor Interne, Nicolae Moga, precum şi şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale (STS), Ionel-Sorinel Vasilca.

De altfel, potrivit anunţului deputatului, au fost convocați şi actualul şi fostul inspector general ai Poliţiei Române, Florian Dragnea şi, respectiv, Ioan Buda, precum şi directorul Direcţiei Generale de Protecţie Internă (DGPI), Mihai-Cristian Mărculescu.

Mai mult, APADOR-CH (Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki), consideră inacceptabil eșecul localizării victimei, după ce aceasta a efectuat 3 apeluri telefonice la 112. Acesta nu este singurul eșec, ci este cel mai recent. Nici administratorul și nici coordonatorii sistemului nu au fost capabili să-și îndeplinească obligațiile legale.

Foto: apador.org

Potrivit apador.org, Asociația a solicitat public 6 demisii obligatorii: vicepreședintele ANRCTI (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii ANCOM), secretarul de stat din MAI, secretarul de stat din Ministerul Sănătății, directorul STS, ministrul comunicațiilor și tehnologiei informației și Guvernul României, sub autoritatea căruia funcţionează comitetul care coordonează Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.

De asemenea, sunt necesare măsurile legislative care să le permită polițiștilor să intervină fără teama de a fi hărțuiţi cu diverse plângeri şi anchete pentru salvarea unei vieți.

Miercuri, 24 iulie, Alexandra Măceşanu, o fată de 15 ani din comuna Dobrosloveni, judeţul Olt, a dispărut după ce a plecat spre municipiul Caracal cu o maşină „la ocazie”. Minora a reușit să sune de trei ori la 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat. Autorităţile nu au reuşit să identifice locul în care se afla. Anchetatorii au început percheziţia domiciliară la locuinţa bărbatului de 66 de ani vineri dimineaţa, la circa 19 ore de la apelul fetei.

Luiza Mihaela Melencu, de 18 ani, din comuna doljeană Dioşti, este o altă victimă care a dispărut la mijlocul lunii aprilie după ce a spus familiei că merge la Caracal pentru a scoate bani de la un bancomat.

Criminalul celor două victime și-a recunoscut faptele după 60 de ore de audieri.