UE va lansa un program ambițios pentru combaterea schimbărilor climatice

 

Foto: new.ro

Se pare că Uniunea Europeană va lansa, în perioada următoare cel mai ambițios program din lume care vizează combaterea schimbărilor climatice. Acest proiect este cunoscut sub denumirea “Acordul Verde European” și este preconizat că va schimba  foarte mult  economia Blocului comunitar.

Liderii UE și-au stabilit ca până în 2050 sa reducă la zero emisiile de de gaze cu efect de seră, potrivit unui proiect de declarație comună pentru summitul din 12-13 decembrie, la Bruxelles, transmite Mediafax. De asemenea, UE va promote spații verzi mai extinse, analizează posibilitatea destinderii interdicției de a acorda ajutoare de stat pentru companii și impozitarea importurilor din țări care nu corespund standardelor de mediu.

“Dacă obiectivul nostru comun este să fim un continent neutru din punct de vedere climatic în 2050, trebuie să acționăm acum”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, la o conferință pe teme climatice, organizată luni de Națiunile Unite. “Este o tranziție generațională pe care trebuie să o realizăm”, a adăugat ea.

Acest plan al UE ar plasa Blocul comunitar înaintea altor “actori” internaționali majori. Este vorba despre țări ca India, China și Japonia, încă nu au propus angajamentele voluntare asumate prin Acordul climatic de la Paris în măsuri naționale obligatorii.

Despre obiectivele privind clima  pentru anul 2050 au fost aprobate, Comisia Europeană va avea sarcina de a întocmi regulile ce vor transforma economia europeană.

Formularea proiectului de comunicat comun însă s-ar putea modifica înainte de summitul de săptămâna viitoare. Pentru a se asigura că Polonia, țară care se bazează într-o mare măsură pe cărbune, nu se va opune obiectivelor în plan climatic, liderii UE vor să propună un “cadru favorabil”, care să includă sprijin financiar.

Se proconizează că după 2030, Comisia Europeană estimează că ar putea fi nevoie de  investiții suplimentare în energie și infrastructură de până la 290 miliarde de euro pe an pentru îndeplinirea obiectivelor. Conform planului, Banca Europeană de Investiții, care va conduce eforturile de finanțare, s-a angajat să distribuie 1 trilion de euro pe parcursul unui deceniu.

Ursula Von der Leyen, șefa Comisiei Europene, urmează să dezvăluie mai multe informații ale planului în cadrul unei sesiuni extraordinare a Parlamentului European, pe data de 11 decembrie, cu o zi înaintea summitului liderilor UE.