28 iulie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

UE mizează pe clădirile verzi pentru a-și reduce emisiile cu 55% până în 2030

Foto: Getty Images

UE le va solicita celor 27 de state membre să renoveze mai rapid clădirile ineficiente energetic şi, de asemenea, să stabilească și să atingă ţinte mai dure privind economisirea energiei, în cadrul strategiei europene pentru atingerea obiectivelor climatice, potrivit digi24.ro.

Clădirile sunt responsabile pentru mai mult de o treime din emisiile de CO2 ale UE, precum şi pentru 40% din consumul de energie al blocului comunitar, ceea ce înseamnă că acest sector reprezintă un risc la adresa planului blocului comunitar de a-şi reduce emisiile poluante și de a deveni neutru din punct de vedere climatic până în 2050.

Conform unei propuneri a Comisiei Europene, statelor membre li se va cere să adopte măsuri pentru a-şi reduce consumul final de energie cu 1,5% în fiecare an, începând din 2024 şi până în 2030, ceea ce înseamnă o dublare a cerinţelor actuale privind o reducere cu 0,8%. Această reducere poate fi realizată prin izolarea clădirilor sau instalarea unor sisteme de încălzire şi răcorire mai eficiente energetic.

Proiectul de propunere cere ţărilor membre să renoveze, în fiecare an, 3% din clădirile deţinute sau ocupate de instituţiile publice, pentru a le transforma în „clădiri cu un consum de energie aproape egal cu zero”.

Propunerile consultate de Reuters ar putea să sufere unele modificări înainte de publicarea lor, în data de 14 iulie, când Comisia Europeană urmează să prezinte un amplu pachet de programe destinate reducerii mai rapide a emisiilor poluante.

Noile politici trebuie, însă, mai întâi negociate cu statele membre şi cu Parlamentul European, un proces care se poate întinde pe parcursul a aproximativ doi ani.