28 iulie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

UE ar putea ajunge să importe cereale din cauza agriculturii ecologice

Foto: Getty Images

Obiectivele Uniunii Europene privind reducerea impactului agriculturii asupra mediului ar putea provoca scăderea producţiei agricole şi ar putea transforma UE într-un importator net de cereale, a avertizat Asociaţia Europeană a Producătorilor de Cereale (Coceral), potrivit digi24.ro.

Conform strategiei „de la fermă la furculiţă” a Comisiei Europene, stabilită anul trecut, obiectivele pentru 2030 includ extinderea producţiei organice la 25% din terenul agricol, de la 8% în prezent, şi reducerea folosirii pesticidelor cu 50%.

Obiectivele au fost criticate de reprezentanţii agricultorilor, care le-au caracterizat ca fiind nerealiste, informează Agerpres.

Planul de acţiune pentru dezvoltarea agriculturii ecologice ar putea duce la scăderea producţiei UE de grâu comun, principala cultură de cereale a blocului comunitar, la aproximativ 109 milioane de tone în 2030, comparativ cu 128 milioane de tone (producţie estimată pentru 2021), conform Coceral.

„Deci, nu vom mai fi unul dintre cei mai mari exportatori, dar poate vom fi unul dintre cei mai mari importatori”, a afirmat Oliver Balkhausen, membru al Board-ului Coceral şi director de cercetare la Archer Daniels Midland.

De asemenea, obiectivele de mediu ar putea spori dependenţa UE de importurile de rapiţă, prin reducerea suprafeţei cultivate.