Uber şi Bolt au primit aviz tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor pentru a face ridesharing

Foto: stratupcafe.ro

Ministrul Comunicaţiilor, Alexandru Petrescu, a anunţat că două dintre platformele de ridesharing prezente în România au obţinut deja avizul avizul necesar pentru a funcţiona, potrivit noii legislaţii a transportului alternativ. Potrivit startupcafe.ro, platformele sunt Uber şi Bolt.

Alţi doi operatori au depus documentaţia necesară pentru a primi avizul. “Astăzi, 16.10.2019, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a eliberat avizul tehnic pentru doi dintre operatorii platformelor digitale de transport alternativ cu autoturism şi conducator auto într-un termen mult mai rapid decât termenul limită prevăzut de lege, astfel încât administraţia publică să contribuie în mod eficient la creşterea nivelului de mobilitate conectată şi competitivă în beneficiul cetăţenilor şi economiei”, a spus ministrul Alexandru Petrescu.

Platformele care vor să facă ridesharing în România au nevoie de aviz tehnic de la Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Ele trebuie să plătească o taxă anuală de 50.000 lei, funcţinarea fără aviz de la MCSI este sancţionată cu amenzi de la 10.000 lei până la 30.000 lei.

Mai mult, acestea sunt responsabile de funcţionarea în legalitate a şoferilor parteneri şi au obligaţia de a-i elimina din platformă pe acei şoferi care nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a face ridesharing.

Platformele sunt obligate să păstreze datele fiecărei curse efectuate prin intermediul aplicaţiei timp de cel puţin 5 ani şi să le comunice companiei mari de care aparţine. Fiecare platformă trebuie să opereze un sistem funcţional de asistenţă pentru utilizatori.