Turda, primul oraș din România cu transport în comun exclusiv electric

Foto: Facebook

Turda a introdus astăzi în circulație 20 de autobuze electrice cumpărate din fonduri europene și a devenit astfel primul oraș din România cu transport în comun exclusiv electric, potrivit hotnews.ro.

De asemenea, a fost înființată și o nouă societate de transport local, Transport Urban Public (TUP, al cărei acționar unic este Consiliul Local).

Primarul orașului Turda, Cristian Matei, spune că cele 20 de autobuze electrice, care compun flota noii societăți, sunt dotate cu mai multe camere de supraveghere video, sistem GPS, rampe speciale pentru persoanele cu dizabilități, aer condiționat, Wi-fi și sistem de e-ticketing.

Cele 20 de autobuze electrice au costat 50,1 milioane de lei (10,6 milioane de euro) și, începând cu anul 2020, se vor introduce cardurile electronice care vor fi distribuite gratuit și vor înlocui vechile abonamente.

“S-a realizat un studiu de oportunitate din care a reieșit că, pentru accesarea de fonduri europene, este indicat să fie un operator public de transport în comun în Turda, aparținând municipalității”, a precizat edilul.
Biletele și abonamentele pentru transportul în comun vor rămâne neschimbatee, iar traseele și orarul de circulație nu se vor schimba după înființarea noii companii de transport public Turda.