Turda a obținut peste 100 de milioane de euro din fonduri europene

Primăria Turda a depus 19 proiecte dintre care 13 au primit deja finanțare din fonduri europene de peste 100 de milioane de euro. Foto: digi24.ro

Primăria din Turda a obținut în ultimii doi ani finanțare europeană de 100 de milioane de euro pentru proiectele sale. Este cea mai mare sumă primită de un municipiu din România care nu este reședință de județ, scrie digi24.ro. Primarul din Turda spune că nu avea altă soluție pentru investiții pentru că banii din bugetul local abia ajung la plata facturilor și a salariilor. 

Turda are cu puțin peste 47.000 de locuitori și a concurat pentru fonduri europene cu mari orașe din Europa. Din 2.500 de concurenți la planul de mobilitate urbană din Europa au rămas trei în finală, respectiv Milano, Manchester și Turda. Turda fiind lăsată de izbeliște în ultimii 20 de ani, era nevoie de foarte mulți bani, iar din bugetul local nu aveam cum să mă descurc, pentru că o mare parte, circa 86% este pe funcționare, pentru dezvoltare rămâneau puțini bani”, a declarat Cristian Matei, primarul municipiului Turda.

Primăria Turda a depus 19 proiecte dintre care 13 au primit deja finanțare ce însumează peste 100 de milioane de euro. 20 de milioane de euro sunt destinate reabilitării unor obiective turistice, printre care Castrul Roman, Mormântul lui Mihai Viteazul și clădirea teatrului din oraș.