Trump cere statelor UE taxe vamale în valoare de 7,5 miliarde dolari

Foto: politico.com

Administraţia preşedintelui american, Donald Trump, impune taxe vamale în valoare de 7,5 miliarde dolari pentru bunuri provenite din ţările Uniunii Europene, care afectează, în principal, Spania, Germania, Franţa şi Marea Britanie, potrivit Agerpres.

Departamentul Reprezentantului pentru Comerț al SUA (USTR) informează că aceste taxe au intrat în vigoare vineri, la ora locală 00:01 (4:01 GMT).

Taxarea exporturilor din UE vine după ce la începutul lunii octombrie, Organizația Mondială a Comerțului a luat o decizie favorabilî SUA cu privire la subvenţiile ilegale pe care le-a primit producătorul european de avioane Airbus, ceea ce a autorizat Washington să aplice sancţiuni în sumă de 7,5 miliarde dolari (circa 6,900 miliarde euro) anual.

Tările cele mai afectate sunt Spania, Franţa, Germania şi Marea Britanie, dar taxele vor afecta, în măsură mai mică, şi restul economiilor de pe piaţa unică europeană, ceea ce a declanşat o etapă de tensiuni între SUA şi blocul comunitar.

Produsele supuse unor taxe adiţionale de import de 25% “ad valorem”‘ se concentrează pe produse din Spania (brânză proaspătă, măsline şi ulei de măsline, printre altele), dar şi Franţa (vin, brânzeturi), Germania (cafea, biscuiţi, napolitane), Marea Britanie (whisky, dulciuri) şi Italia (brânzeturi), la care se adaugă cele provenite din peste 20 de ţări comunitare.