Trotinetele electrice, pericol pentru pietoni. Ce spun autoritățile

Foto: adevarul.ro

Trotinetele electrice pun în pericol siguranța pietonilor. Autoritățile nu permit circulația acestora pe drumurile publice. Viteza la care poate ajunge o trotinetă electrică poate să reprezinte un pericol pentru pietoni.

Potrivit a1.ro, inițiativele legislative de a propune circulația trotinetelor electrice pe pistele pentru bicicliști nu evită riscul de a accidenta pietonii, deoarece majoritatea pistelor sunt amenajate pe trotuare.

În Codul Rutier, orice vehicul electric care prinde între 25 și 45 de km/h și a cărui greutate nu depășește 350 de kilograme este asimilat cu un moped. Astfel, potrivit definiției mopedului, trotineta este un moped, deci ar trebuie să circule pe stradă, nu pe trotuar.

Regulamentul nr. 168/2013 cu privire la omologarea și supravegherea pieței pentru vehicule cu două sau trei roți și pentru cvadricicluri specifică faptul că un vehicul trebuie să aibă un „loc șezând”  pentru a putea circula pe stradă.

Până în acest moment nu s-a stabilit nicio decizie concretă prin care să se stabilească unde este cel mai sigur pentru oameni să circule cu trotinetele electrice.

În Franța, începând cu luna septembrie, persoanele care vor circula cu trotineta pe trotuar vor fi amendate cu 135 de euro. Legea care stabilește acest lucru a fost adoptată în luna mai.