Tot mai multe păsări dispar din America de Nord. Vezi cauzele

Specialiștii spun că în prezent sunt cu aproape trei miliarde mai puține păsări decât acum 50 de ani. Foto: hotnews.ro

Numărul păsărilor din SUA și Canada a scăzut drastic cu 29% din 1970. Potrivit New York Times, preluat de hotnews.ro, în prezent, există cu 2,9 miliarde mai puține păsări decât acum 50 de ani.

David Yarnold, președinte și director executiv al National Audubon Society, a numit rezultatele acestui studiu ca fiind “o criză în toată regula”.

Experții știu de mult timp că unele specii de păsări au devenit mai vulnerabile la pericolul extincției. Dar noul studiu, bazat pe monitorizarea amplă a peste 500 de specii, arată pierderi majore, chiar și printre populațiile speciilor comune, precum măcăleandrul sau rândunica. Cauzele sunt, cel mai probabil, multiple, cele mai importante fiind legate de pierderea habitatului și utilizarea tot mai frecventă a pesticidelor.

“Declinul numărului de păsări comune precum rândunicile sau alte păsări mici maro s-ar putea să nu primească la fel de multă atenție ca pierderile istorice, precum cea a vulturilor pleșuvi, dar va avea un impact mai mare”, a afirmat Hillary Young, biolog în domeniul conservării la Universitatea California, Santa Barbara.

De altfel, speciile comune de păsări sunt vitale pentru ecosistem, controlul paraziților, polenizarea florilor, împrăștierea semințelor, regenerarea pădurilor. Când acestea dispar, mediile lor se transformă.