16 iunie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Timiş: Activitate suspendată de GNM pentru balastierele care pot deveni gropi pentru deşeuri

Şeful Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat, astăzi, la Timişoara, că în urma unor controale fulger efectuate alături de reprezentanţi ai Poliţiei şi Jandarmeriei în judeţul Timiş, pe parcursul a trei zile, a fost suspendată activitatea a trei agenţi comerciali din domeniul balastierelor şi al dezmembrărilor auto, care nu respectau legea, potrivit Agerpres.

“După 3  zile de control în judeţ, Garda de Mediu, împreună cu Poliţia şi Jandarmeria Române, au suspendat activitatea la trei agenţi comerciali care nu respectau legislaţia – balastiere şi dezmembări auto. Avem 30 de contravenţii date însumând peste 1,5 milioane de lei în urma a 28 de controale. Au fost şapte echipe mixte în teren. Partea bună este că am impus legea acolo unde aceasta era de multe ori evitată, determinându-i şi pe alţii care nu au fost controlaţi să revină la standarde de legalitate normale”, a afirmat Octavian Berceanu.

Întrucât după exploatarea unei balastiere locul se transformă adesea în depozite de deşeuri care pot fi periculoase (lacuri, vopseluri, uleiuri), lucru similar întâlnit la societăţi de dezmembrare auto, unde rămân materiale nebiodegradabile în timp, astfel de obiective rămân în atenţia comisarilor Gărzii de Mediu.

Pentru că Garda de Mediu nu are efective numeroase, Octavian Berceanu a subliniat că instituţia se bazează foarte mult pe sesizările oamenilor şi se intervine punctual şi eficient.

“Vom reveni cu astfel de acţiuni fulger în judeţul Timiş şi în Timişoara. Foarte mulţi cetăţeni din judeţ ne-au trimis sesizări. Încercăm să preluăm un model de acţiune din ţările vestice, unde Garda de Mediu conlucrează cu instituţiile statului pentru combaterea infracţionalităţii de mediu şi care dă roade. Timişul este al treilea judeţ în care intervenim în forţă. Efectivele noastre sunt reduse, de aceea folosim foarte mult sesizările cetăţenilor şi intervenim punctual. În momentul în care din 100 de agenţi comerciali cu acelaşi profil de activitate reuşeşti să controlezi 10%, ceilalţi încep să-şi modeleze activitatea astfel încât să revină la normalitate din punct de vedere legal. Eficienţa aceasta s-a dovedit şi în alte judeţe. Timişoara este foarte bine industrializată şi astfel putem avea şi o imagine de ansamblu asupra fenomenului infracţional în zona de mediu”, a explicat Octavian Berceanu.