28 iulie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

”Terapie prin artă” pentru personalul medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău

Foto: Agerpres

Personalul medical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău este ”tratat” în această săptămână printr-o inițiativă inedită numită ”terapie prin artă”, în cadrul unui proiect al unei asociaţii din Cluj – ce presupune mai multe activităţi recreative realizate de artişti profesionişti, cu sprijinul voluntarilor, potrivit unui comunicat Agerpres. 

Ieri, 14 iunie, a avut loc una dintre cele mai spectaculoase activităţi, în curtea secţiei de boli infecţioase a Spitalului Judeţean, unde artistul Vizi Imre, ce a reprezentat România la Eurovision în 2014, a încântat auditoriul format din personalul medical şi pacienţi, cu un recital de muzică răsplătit cu numeroase aplauze.

În ultimii nouă ani, prin “Terapie prin Artă”, asociaţia Create.Act.Enjoy organizează, produce şi oferă pacienţilor, cadrelor medicale şi aparţinătorilor, activităţi recreative realizate de artişti profesionişti, cu sprijinul voluntarilor.

Conform descrierii de pe site-ul asociaţiei, metodele de lucru propuse de această asociaţiei vin în completarea terapiei clasice şi mizează pe faptul că starea de bine este dată, pe lângă satisfacţia materială, de o stare emoţională şi psihică echilibrate şi de o viaţă socială care permite accesul la cultură.

Asociaţia a pornit din judeţul Cluj, însă în acest an îşi propune să ajungă în şapte spitale din România, pe listă fiind şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău.

“Vizi Imre a cântat astăzi, prieten al asociaţiei Create.Act.Enjoy. E a doua oară când îl aducem pe Vizi să cânte în curte unui spital şi i-am regăsit aceeaşi bucurie şi drag de oameni, aşa cum ştia că le are. E o primă colaborare pe care o aven cu Spitalul Judeţean de aici, din Zalău. E o colaborare care ne bucură foarte mult, pentru că am găsit foarte multă deschidere şi înţelegere a ceea ce înseamnă arta folosită ca terapie şi practic genul acesta de parteneri ne dorim. Realizăm proiectul de terapie prin artă de nouă ani, în Cluj Napoca, dar uşor-uşor ne dorim să ne îndreptăm şi spre alte oraşe. Săptămâna pe care o petrecem aici ne dă încredere că putem să ne şi îndepărtăm de Cluj şi să iasă la fel de bine”,a spus miercuri, pentru AGERPRES, Diana Buluga, coordonatoarea proiectului de terapie prin artă Create.Act.Enjoy.

Potrivit acesteia, prin activităţile proiectului se încearcă combaterea epuizării psihice a cadrelor medicale care se luptă cu pandemia de COVID-19 de circa un an şi jumătate.