23 iunie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Teatrul Național din Craiova lansează “Hektomeronul” – proiect de 100 de zile, cu cele 100 de poveşti din ‘Decameronul’

Astăzi, Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova lansează “Hektomeronul”, un proiect internaţional de 100 de zile, cu 100 de poveşti din “Decameronul” de Giovanni Boccaccio şi 100 de regizori din tot atâtea ţări, potrivit unui comunicat Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor teatrului, proiectul a fost realizat pentru a oferi un mesaj universal al speranţei. El are ca punct pornire “Decameronul” scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani şi prezintă cele 100 de poveşti ale autorului în contextul în care izolarea, teama şi moartea sunt prezente în lumea de acum, aşa cum au fost prezente şi în Florenţa anilor în care “Decameronul” a fost conceput de către Boccaccio.

“În fiecare zi, începând cu 15 ianuarie 2021, va fi prezentată pe website-ul www.hektomeron.com, în regim de live streaming din Sala Mare “Amza Pellea” a teatrului, câte o poveste, fiecare fiind regizată de către un alt artist. Proiectul reuneşte, aşadar, 100 de regizori din 100 de ţări. Primele zece episoade poartă semnătura unor apreciaţi regizori din Italia, Ucraina, Botswana, Ungaria, Brazilia, Spania, Albania, Rwanda, Croaţia şi SUA. Ultima poveste a ‘Hektomeronului’ va fi prezentată publicului în 24 aprilie, iar la finalul proiectului toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral pe website-ul www.hektomeron.com, într-un maraton de 25 de ore“, au anunţat organizatorii evenimentului.

Aceste episoade vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză de către actorii Teatrului Naţional “Marin Sorescu” din Craiova, excepţie făcând episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara ţării.

De altfel, fiecare episod va fi prezentat într-o perspectivă personală şi cu o viziune subiectivă, totul pentru a  putea întregi un tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană şi culturală care evidenţiază însă acelaşi spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Programul primelor reprezentaţii se poate consulta  pe platforma www.hektomeron.com.

Print Friendly, PDF & Email

Lasă un răspuns