Teatrul Evreiesc de Stat comemorează 80 de ani de la Pogromul de la Bucureşti

Teatrul Evreiesc de Stat sărbătorește 80 de ani de la Pogromul de la Bucureşti din 21-23 ianuarie 1941 şi Holocaustul printr-o serie de evenimente care  se vor defășura online și vor fi transmise pe paginile de Facebook şi YouTube ale teatrului de joi până pe 27 ianuarie, informează un comunicat al instituţiei de cultură transmis  de Agerpres.

“Desfăşurat pe fondul Rebeliunii Legionare – conflictul deschis dintre generalul Ion Antonescu şi Mişcarea Legionară -, acest episod reprezintă unul dintre momentele de apogeu ale practicilor antisemite din România. Evenimentul a fost alcătuit dintr-o serie de acte violente şi crime împotriva evreilor din Capitală. Acţiunile au debutat în seara zilei de 20 ianuarie 1941, iar în următoarele două zile, cartierele Dudeşti şi Văcăreşti din Capitală au fost devastate şi supuse jafurilor. Bilanţul final cuprinde peste 120 de morţi, majoritatea macabrelor asasinate fiind comise în pădurea Jilava – unde au fost înregistraţi 90 de morţi -, precum şi la Abator, pe şoselele Fundeni şi Pantelimon”, se arată în comunicat.

Programul evenimentelor de joi   va începe la ora 10,00, cu “Testamentul meu” – moment din spectacolul “Luminile ghetoului”, susţinut de actorul Mihai Ciucă, urmat, de la ora 19,00, de momente din spectacolul “Bucureşti 41 tur-retur”, iar de la ora 21,00 de un moment susţinut de actriţa Maia Morgenstern.

Instituția de cultură a spus că seria de evenimente online se va încheia miercuri, 27 ianuarie, cu “Ştiler, Ştiler” – moment din spectacolul “Luminile ghetoului”, susţinut de actriţa Viorica (Bantaş) Predica, de la ora 10,00, urmat, de la ora 15,00, de un nou moment din spectacolul “Luminile ghetoului”, “Şpil je mir a lidele in idiş”, iar de la ora 19,00, de un moment din spectacolul “Janka” de Oscar K. Speace”.