Taifun devastator în Japonia. Peste 35 de persoane au murit și 20 sunt date dispărute

Peste 110.000 de salvatori, inclusiv 31.000 de soldaţi ai Forţelor de autoapărare din Japonia, caută supravieţuitori, la două zile după ce puternicul taifun Hagibis a lovit centrul şi estul ţării, lăsând în urma sa cel puţin 35 de morţi, potrivit Agerpres.

Hagibis a venit din Pacific sâmbătă seara, însoţit de rafale de vânt de circa 200 kilometri la oră şi precedat de ploi torenţiale, soldate cu alunecări de teren şi ieşirea din matcă a mai multor râuri.

Până în acest moment au fost raportate cel puţin 35 de decese, iar potrivit agenţiei de presă Kyodo, alte circa 20 de persoane erau în continuare date dispărute. Cifrele oferite de autorităţi duminică, indicau un număr mai mic de morţi şi urmează să fie revizuite astăzi.

Majoritatea victimelor au murit îngropate de alunecări de teren, înecate în casele lor sau în vehiculele luate de ape. Mai mult, în regiunea centrală Nagano, în special, un dig a căzut, deversând apele râului Chikuma asupra unei zone rezidenţiale ale cărei case au fost inundate până la etajul al doilea.

Aproximativ 57.500 de gospodării din întreaga ţară nu au curent, iar aproximativ 120.000 nu mai au acces la apă potabilă.

Taifunul a provocat şi anularea a trei meciuri din cadrul Cupei Mondiale la Rugby, organizate în arhipelagul japonez. Cu toate acestea, meciul decisiv dintre Japonia şi Scoţia a avut loc duminică seară, echipa Japoniei obţinând o victorie importantă (28-21), care a trimis-o în sferturile de finală ale turneului, pentru prima dată în istoria sa.

Foto: libertatea.ro