Tăierile ilegale de lemn din România, subiect de serial Netflix

Foto: digi24.ro

Tăierile ilegale de lemn de la noi din țară  au ajuns să fie abordate ca subiect pentru un documentar  care va putea fi văzut pe platforma Netflix. Se pare că documentarul  va avea mai multe episoade  si se va numi „Broken”. El a fost realizat de jurnaliștii americani și va fi lansat chiar în această lună, mai exact  data de 27. Astfel un episod întreg va fi dedicat defrișărilor ilegale din România, din zonele:  Parcul Național Domogled Valea Cernei și din Parcul Național Retezat.

„Broken” este un serial ce va putea fi văzut în 190 de țări. Se știe până acum că el va scoate “la suprafață” afacerile necurate care stau în spatele mai multor produse foarte cunoscute, de exemplu cosmetice, țigări electronice, mobilă, industria produselor din plastic. Serialul grupează mai multe documentare realizate de creatorii seriilor „Rotten” și „Anthony Bourdain: Parts Unknown” pentru platforma Netflix. Este un mix de reportaje de investigație care expune publicului fraude, fenomene de corupție și neglijență.

 În legătură cu tema mobilă și defrișările ilegale, Netflix a filmat un episod întreg în România. Gabriel Păun, președintele Agent Green, i-a condus pe realizatori prin pădurile care furnizează lemnul pentru fabricile de mobilier. „Când vine vorba despre mobilă ieftină, de proastă calitate, care devastează pădurile şi se vinde pe toată planeta, România este cap de listă în episodul documentarului dedicat acestui subiect”, a spus  activistul român.

 Filmarile pentru documentar s-au desfășurat cu peripeții în România. Președintele Agent Green, Gabriel Păun, care a apare în această mini-serie Netflix, a spus  că în timpul filmărilor pentru documentar el şi jurnaliştii americani au trecut prin momente neașteptate,  fiind agresați în pădure de niște tăietori ilegali de lemn pe care i-au întâlnit întâmplător în Valea Cernei.

„În momentul în care m-au văzut cu echipa, nici n-au stat la vorbe, au tăiat repede un arbore gros peste drum în față, unul în spate și ne-au barat drumul. Într-o clipă, noi eram practic ținuți acolo împotriva voinței noastre”, a relatat incidentul Gabriel Păun.

 De asemenea,  în legătură cu alegerea țării noastre pentru documentar, Gabriel Păun a mai spus: „Am fost un pic surprins de decizia lor (a celor de la Netflix – n.r.) de a alege România și când i-am întrebat am înțeles că au făcut-o pentru că au fost la rândul lor șocați să afle că în România activiștii și pădurarii sunt omorâți în România dacă apără pădurile și scot la lumină ceea ce se întâmplă. Se așteptau să afle astfel de vești în țări precum Congo, Amazon, Indonezia, dar nicidecum în Uniunea Europeană, unde suntem și noi de 13 ani”. 

Pe hârtie, parcurile naționale sunt protejate, dar în realitate, se taie ca într-o pădure ordinară de producție. Am ajuns la o cotă, la care se taie mai mult ilegal decât legal. Pentru că volumul de tăieri ilegale, care a depășit 20,6 milioane de metri cubi pe an, este unul atât de alarmant, Guvernul a decis acum un an să secretizeze aceste date, însă în ultima lună ele au ieșit la lumină, s-a ajuns la o anchetă DIICOT.