29 martie 2024

GS NEWS

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Suprafața de păduri tropicale distruse în 2021 este mai mare decât teritoriul Cubei

Foto: Profimedia Images

Suprafața totală a pădurilor tropicale distruse în anul 2021 este mai mare decât întreg teritoriul Cubei, iar devastarea zonelor naturale a produs mai multă poluare decât tot dioxidul de carbon eliberat în atmosferă de India într-un an prin arderea de combustibili fosili, potrivit unei analize publicate joi și citată de CNN.

În jur de 11,1 milioane de hectare de pădure au fost distruse în 2021, în special din cauza defrișărilor și a incendiilor, arată o analiză a Institutului Resurselor Globale (WRI) și a Universității din Maryland.

Unele dintre incendii au fost declanșate pentru a crea teren arabil și multe altele au fost exacerbate de schimbările climatice. Distrugerea pădurilor tropicale au eliberat 2,5 gigatone de dioxid de carbon anul trecut, echivalentul tuturor emisiilor de gaze provocate prin arderea combustibililor în India, al treilea cel mai mare emițător de gaze de seră.

Anul trecut, în fiecare minut, am pierdut o zonă de păduri tropicale mai mare de 10 terenuri de fotbal.

Pierderile au fost mai puțin severe decât în 2020, dar defrișările continuă într-un ritm alarmant în zona tropicelor. Din întreaga suprafață pierdută, 3,75 de milioane de hectare au fost păduri virgine, ceea ce înseamnă că în 2021, în fiecare minut, s-a pierdut o zonă împădurită egală cu 10 terenuri de fotbal, potrivit raportului WRI.

Print Friendly, PDF & Email