18 mai 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

SUMAL 2.0 a scos la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă transportate ilegal

Foto: Green Report

Sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos – SUMAL 2.0 a reuşit să aducă la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate şi procesate ilegal, a afirmat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, potrivit Agerpres.

“SUMAL 2.0 a reuşit performanţa de a aduce la suprafaţă cantităţi uriaşe de masă lemnoasă care, până acum, au fost transportate şi procesate ilegal. Am reuşit să fiscalizăm practic activitatea din domeniul forestier, pentru că tot ce înseamnă transport legal ajunge într-o companie cu forme legale, iar acea companie va trebui să dea socoteală şi în faţa organelor de control fiscale despre ce a făcut cu acele cantităţi de masă lemnoasă cumpărate. De la 10.000 – 11.000 de avize emise zilnic am ajuns la 15.000 – 16.000. Avem rezultatele urmăribile în funcţie de fenomenele meteorologice, în funcţie de sărbători… De asemenea, avem această posibilitate de a urmări de la punerea în valoare până la prima procesare tot traseul. Este un sistem mai complex decât SUMAL 1.0 şi oferă mult mai multe informaţii. Următorul pas pentru noi este să creăm acea unitate de elită în cadrul Gărzii Forestiere care va fi capabilă, pe baza acestor date, să genereze nişte analize de risc, astfel încât să se meargă punct ochit – punct lovit, de pe o zi pe alta, la o societate comercială unde se presupune că se desfăşoară activităţi ilegale”, a explicat oficialul.

Acesta a adăugat că România are o problemă reală, “pentru că, în momentul de faţă, vinde masă lemnoasă foarte mult pe picior, în sensul că acele cantităţi nu sunt măsurate cu exactitate”.

SUMAL 2.0, platformă ce va deveni funcţională începând din data de 31 ianuarie 2021, obligă la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum şi însemnarea în pădure a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea. Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din ţară.

Un sondaj derulat de Asociaţia Industriei Lemnului – Prolemn, cu suportul de comunicare al Fordaq – Comunitatea Forestierilor, arată că 8 din 10 operatori economici (83%) din sectorul industriei lemnului anticipează blocaje majore în activitate, odată cu implementarea, începând cu data de 31 ianuarie 2021, a noului SUMAL 2.0.