13 august 2022

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Sufocată de deşeuri, India interzice obiectele de plastic de unică folosinţă

Foto: Profimedia Images

Guvernul indian a interzis, vineri, mai multe tipuri de obiecte de plastic de unică folosinţă pentru a lupta contra deşeurilor care sufocă râurile şi otrăvesc fauna şi flora. Printre obstacole se numără, însă, producătorii nepregătiţi şi reticenţa consumatorilor de a plăti mai mult, susțin experţii, potrivit digi24.ro.

India generează aproximativ patru milioane de tone de plastic pe an, din care o treime nu este reciclată şi ajunge în diverse căi navigabile şi gropi de gunoi. Aceste deşeuri iau foc în mod regulat, agravând poluarea atmosferică. Jumătate dintre aceste deşeuri provin din obiecte de unică folosinţă. O realitate pe care noua interdicţie impusă de această ţară speră să o schimbe, relatează AFP, citată de Agerpres.

În statul nordic Uttarakhand au fost găsite urme de plastic în excrementele elefanţilor de pădure, potrivit unui studiu.

Măsura va viza producţia, importul şi vânzarea unor obiecte precum paiele pentru băuturi, paharele de plastic, precum şi ambalajele pachetelor de ţigări. Produse precum pungile de plastic sub o anumită grosime sunt deocamdată exceptate.

Prima interdicţie a fost introdusă în 2018 de prim-ministrul Narendra Modi, iar autorităţile au promis de atunci că vor înăspri regulile.

Inspectorii au fost detaşaţi vineri pentru a verifica dacă furnizorii şi distribuitorii nu încalcă interdicţia, cu riscul unei amenzi de până la 100.000 de rupii (1.209 euro) sau a unei pedepse de cinci ani de închisoare.

Print Friendly, PDF & Email