Subvenții de 100 de milioane de euro pentru micii producători de energie provenită din surse regenerabile

În vara aceasta a fost promulgată legea care face posibilă injectarea energiei din surse curate în reţeaua naţională. Proiectul de lege a intrat în atenția Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor și aprobat în final de plen, ca urmare a semnalelor de alarmă trase de campanile celor de la Greenpeace România asupra modului în care autoritățile îngreunau și chiar blocau accesul acestor producători la reţeaua naționala de energie.

În urma legii adoptate „ românii vor putea să monteze panouri fotovoltaice mult mai rapid, vor putea avea o subvenţie de la Fondul de Mediu pentru aproximativ, spunem noi, 28.000 de primi utilizatori în România, care vor beneficia de un fond. Există 100 de milioane de euro la un program al Fondului de Mediu, fonduri europene şi vor fi finanţate cu 3.500 de euro pentru o putere instalată de 3 kW”, a anuntat Marian Mândru , coordonatorul campaniilora Greenpeace intr-un interviu acordat celor de la RFI România.
Micii producători vor primi bani pentru energia introdusă în sistem, însă plăţile nu vor fi făcute în mod direct, ci cel mai probabil prin regularizare pe factură.
Legea însă simplifică extrem de mult procedurile de autorizare, după cum explică la RFI cofondatorul proiectului EnergiaTa, Claudiu Butacu: „Vom avea şi în România, o ţară care se afla la capul listei, să spunem, în Europa, micii producători de energie curată. Vor putea injecta în reţea, adică atât persoane fizice, cât şi business-uri mici, până în puterea de 27 kW. Vor putea vinde energia în reţea, fără să trebuiască să facă o licenţă anume de tranzacţionare de energie. Avizul tehnic de racordare, care până acum cădea în sarcina prosumatorului nu va mai cere o autorizaţie de construire. Asta înseamnă că dispare toată bătaia de cap cu autorizaţiile, care până acum era de ordinul sutelor de zile”.