SUA scoate Turcia din cel mai mare program militar! Vezi care este ultima decizie venită de la Washington

Donald Trump a declarat că nu e corect ca SUA să nu poată vinde aeronave F-35 Turciei, din cauza faptului că Administrația de la Ankara a achiziționat sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia. Foto:kurdistan24.net

Statele Unite ale Americii se răzbună pe Turcia! Practic, a doua putere NATO este eliminată din cel mai mare program militar. Potrivit stiripesurse.ro, administrația de la Washington a anunțat că decizia Turciei de a achiziționa sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia, în pofida avertismentelor, face ca implicarea în programul F-35 să fie imposibilă.

„F-35 nu poate coexista cu o platformă de informații rusească, ce va fi folosită pentru a afla informații despre capacitățile avansate ale programului”, a transmis Casa Albă prin intermediul unui comunicat.

Deși conflictul generat de achiziționarea sistemelor S-400 a dus la tensionarea relațiilor dintre SUA și Turcia, Casa Albă a transmis că „prețuiește” relația strategică cu Administrația de la Ankara.

„În calitate de aliați NATO, relația noastră este multilaterală, nu este concentrată doar pe F-35. Relația noastră militară este puternică și vom continua să cooperăm cu Turcia, având în vedere constrângerile generate de prezența sistemelor S-400 în Turcia”, se mai menționează în comunicat.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Foto: newsweek.com

Președintele american Donald Trump a declarat marți că nu este corect faptul că Statele Unite nu pot vinde aeronave F-35 Turciei, din cauza faptului că Administrația de la Ankara a achiziționat sistemul de apărare antirachetă S-400 din Rusia.

Primele componente S-400 au fost livrate în Turcia la 12 iulie. Ultimele livrări pentru sistemele de apărare aeriană S-400 vor fi efectuate din Rusia în Turcia până în aprilie 2020.