Studiu: sunt necesare mai multe măsuri pentru combaterea efectelor crizei climatice

Foto: adevarul.ro

Rezolvarea crizei climatice actuale nu se poate realiza doar prin diminuarea emisiilor de carbon provenit de la autoturisme, fabrici sau centrale electrice. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, un raport al specialiștilor arată că este imposibil ca temperaturile globale să fie menținute în limite sigure, fără să fie schimbat felul în care sunt produse alimentele și menținute terenurile.

Acest raport, ce are în vedere schimbarea climatică și exploatarea terenurilor, este în prezent dezbătut la Geneva de către Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Suprafața Terrei, cu exceprția zonelor acoperite de gheață, este exploatată de către oameni în proporție de 72%. Agricultura, activitatea forestieră și alte activități de producție asemănătoare produc aproape un sfert din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Aproape jumătate din emisiile de metan, unul dintre cele mai nocive gaze cu efect de seră, provin din câmpurile de orez și din fermele de creștere a bovinelor.

“Schimbarea climatică va crește degradarea terenurilor prin creșterea intensității ploilor, inundațiilor, frecvenței secetelor, vânturilor puternice și a nivelului mării”, scrie în raport.

Printre măsurile propuse se regăsesc modificări ale dietei, precum și schimbări ale felului în care sunt utilizate terenurile. Nu se știe care sunt șansele ca aceste măsuri să fie luate în considerare de politicieni. Națiunile se vor întâlni la sfârșitul anului 2020, probabil în Marea Britanie, la o conferință în cadrul căreia delegații vor formula un plan de implementare eficientă a politicilor pentru carbon zero.