Studiu: jumătate dintre români vor să fie antreprenori. Vezi ce domenii au ales

Foto: Economica.net

Jumătate dintre români nu își mai doresc să fie angajați, ci mai degrabă antreprenori sau freelanceri. Mulți dintre ei s-au gândit să își facă propria afacere în industria alimentară, în vânzări şi în agricultură, se arată într-un studiu realizat de o platformă de recrutare, conform adevarul.ro.

Pentru  48%  din cei care au participat la studiu cariera ideală înseamnă să fie antreprenori sau freelanceri, în timp ce doar 36% se consideră  mulţumiţi de statutul de angajat full-time. Însă 6,2% dintre respondenţi ar fi fericiţi dacă ar putea lucra doar part-time, în timp ce 9% nu au o perspectivă clară despre cariera ideală. Totuși aproape 60% dintre cei care au răspuns cred că este mai greu să fii antreprenor decât angajat. Când au fost întrebați despre domeniile în care ar alege să-şi deschidă un business, cei mai mulţi au ales: Alimentaţie /HoReCa, următoarele opţiuni fiind Vânzări, Agricultură şi Educaţie /Training.

”Statutul de antreprenor păstrează în continuare o aură de miraj pentru o parte din ce în ce mai mare dintre români. Deşi sunt conştienţi că nu este neapărat uşor, ba dimpotrivă, visează ca, la un moment dat, să-şi deschidă propria afacere sau să lucreze ca freelanceri. Iar această dorinţă este generată, în principal, de o nevoie mai mare de libertate şi autonomie. Cu toate acestea, doar 12% dintre participanţii la acest studiu sunt, în prezent, antreprenori sau freelanceri”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În privința avantajelor vieţii de antreprenor, 7 din 10 români pun pe primul loc faptul că ar putea să lucreze într-un domeniu de care sunt pasionaţi și nu ar lucra din obligație. Alte ”beneficii” la care s-au gândit sunt posibilitatea de a-şi alege singuri echipa cu care să lucreze, faptul că nu ar avea şefi sau că ar câştiga mai mulţi bani. Doar 37% cred că statutul de antreprenor le-ar oferi mai mult timp liber pe care să-l petreacă alături de familie şi de prieteni.

”Studiul arată că românii au început să fie mult mai calibraţi la ce înseamnă, de fapt, să ai o afacere. Da, ai mai multă libertate, dar această libertate vine cu un preț și nu trebuie confundată cu mai mult timp liber. 53% dintre cei care au participat la studiu sunt conştienţi de faptul că ar munci mai mult decât în calitate de angajat. Nici în privinţa veniturilor nu sunt complet relaxaţi. Chiar dacă, în principiu, de la un anumit punct de dezvoltare a afacerii câştigurile ar trebui să fie mai mari decât atunci când lucrau în cadrul unei companii, riscul de a nu avea siguranţa unui venit constant, lună de lună, îi sperie pe cei mai mulţi”, adaugă Bogdan Badea.

Cei care nu vor de devină antreprenori sau nu au îndeajuns curaj să renunțe la job pentru o afacere proprie consideră ca ”dezavantaje” următoarele aspecte: concurența în piaţă este deja prea mare, se tem de responsabilităţile uriaşe pe care le presupune acest statut, partenerii de afaceri care nu-şi respectă obligaţiile de plată sau de faptul că nu ar mai avea suficient timp liber. Din cauza acestor motive  10% dintre respondenţi au spus că, deşi şi-ar dori, nu îşi vor deschide vreodată un business. Aproape 5% declară că vor face acest lucru până la finalul anului, iar alţi 9% în următorul an. Aproximativ 20% plănuiesc să aibă o afacere în următorii 1-3 ani, iar 7,5% vor să facă acest pas între 3 şi 5 ani de acum.

Din acest studiu a rezultat  un aspect important, faptul că 29% dintre participanţi au încercat până acum să aibă o afacere, însă doar în jumătate dintre aceste cazuri încă mai funcţionează. Principalele motive pentru care au renunţat au fost veniturile mai mici decât atunci când erau angajaţi, alegerea greşită a domeniului, falimentul sau faptul că aveau prea puţină experienţă în domeniu, a  explicat Bogdan Badea.

Studiul a fost derulat în perioada august-septembrie 2019 pe un eşantion de 1.100 de persoane.