Studiu îngrijorător! Plantele nu cresc din cauza mucurilor de țigări aruncate


Mucurile de țigară aruncate în mediul înconjurător afectează creșterea plantelor. Asta reiese dintr-un studiu un studiu făcut în Marea Britanie, potrivit Agerpres. În fiecare an în mediu înconjurător ajung trilioane de mucuri de țigară.

Prezenţa mucurilor de ţigări în sol reduce succesul germinării şi lungimea tulpinilor de trifoi cu 27%, respectiv 28%, se arată în concluziile studiului publicat în jurnalul Ecotoxicology and Environmental Safety.

Totodată, cercetarea a demonstrat că greutatea rădăcinilor plantelor de trifoi a fost redusă cu 57%.

În urma studiului, s-a mai descoperit că filtrele de la ţigările care nu au fost fumate au avut acelaşi efect asupra dezvoltării plantelor ca şi filtrele utilizate. Acest lucru indică faptul că rezultatul nociv asupra vegetaţiei este consecinţa prezenţei filtrului în sine, chiar şi în absenţa substanţelor toxice eliberate prin arderea tutunului.

Circa 4,5 trilioane de mucuri de ţigară sunt aruncate anual.  Acestea sunt forma de poluare cu plastic a planetei cel mai des întâlnită.

În cadrul studiului, oamenii de ştiinţă au prelevat eşantioane din jurul oraşului Cambridge şi au descoperit în unele zone chiar şi 128 de mucuri de ţigară pe metru pătrat.

”Deşi sunt o prezenţă obişnuită pe străzi şi parcuri din lumea întreagă, studiul nostru este primul de acest tip care demonstrează impactul mucurilor de ţigări asupra plantelor”, a declarat autoarea principală a cercetării, Dannielle Green, specialistă în biologie în cadrul ARU.