Stiripesurse.ro: Groapa de gunoi de la Ulmeni Călăraşi – o adevărată bombă ecologică sub protecția autorităților

Întinsă pe o suprafaţă de peste 100 de hectare şi situată într-o arie protejată din Câmpia Dunării, aici sunt îngropate deșeuri provenite din București, Voluntari, Ilfov şi Giurgiu, reziduuri medicale,  nămolurile de la epurare și șlamurile petroliere. Groapa de gunoi reprezintă un pericol uriaş pentru zeci de mii de oameni şi pentru mediul înconjurător. Deşeurile menajere sau spitaliceşti sunt lăsate direct pe sol, la doar câteva sute de metri de Dunăre, dar şi de casele oamenilor. Viaţa localnicilor din Ulmeni a devenit un coşmar de mai bine de un an, de când s-a început depozitarea acestor deşeuri în  imediata apropiere a locuinţelor lor.

Reprezentanții Asociaţiei Cetăţeneşti din Ulmeni au prezentat rezultatele unui studiu de impact asupra sănătății ce confirmă faptul că există contaminări toxice cu mercur, care macină zilnic sănătatea și speranța de viață a locuitorilor. Gunoaiele, îngropate fără protecţie, sunt extrem de nocive şi provoacă intoxicaţii, afectarea sistemului nervos, afecţiuni renale, contaminare radioactivă şi alte boli cronice. Afectate sunt atât solul, pânza freatică şi apa, cât și aerul, care a devenit irespirabil, cauzând un număr mare de îmbolnăviri în rândul populației. Din analizele de aer, s-au evidențiat valori depășite pentru pulberi totale în suspensie, amoniac și hidrogen sulfurat.

Dezastrul nu este numai asupra populaţiei, ci şi asupra mediului înconjurător. Situl protejat Natura 2000 ”OltenițaUlmeni”, declarat arie de protecţie avifaunistică, aflat în imediata vecinătate a gropii de gunoi, este afectat de scurgerile de substanțe care au distrus specii protejate la nivel european. Tot în apropierea gropii de gunoi, se află situl arheologic care atestă așezarea neolitică de la Gumelnița, înscris în Lista monumentelor istorice și în Repertoriul Arheologic Național. Şi acesta este afectat de scurgerile de substanţe periculoase provenite din gunoaiele toxice de la Ulmeni.

Deşeurile care ajung aici provin, în principal, din municipiul Bucureşti, din  Giurgiu, Ilfov şi Voluntari prin platformele ilegale de transfer. Groapa de gunoi Olteniţa-Călăraşi este alimentată şi de alţi agenţi economici producători de deşeuri spitaliceşti, şlamuri petroliere şi deşeuri industriale, care sunt transportate ilegal şi sunt îngropate direct în sol, în fostul combinat de creștere a porcilor de lângă satul Ulmeni. Este „cel mai mare dezastru ecologic din istoria postdecembristă a României”, aşa cum îl numeşte Asociația Cetățenească din Ulmeni, o contaminare ireversibilă a zonei de sud şi o poluare permanentă a fluviului Dunărea.

Oamenii au transmis numeroase petiţii către diferite instituţii ale statului şi spun că transportul acestor cantităţi uriaşe de gunoi către Ulmeni este posibil pentru că au fost avizate ilegal activităţile paravan de reciclare a deşeurilor, dar şi din cauza faptului că autorităţile, care ar trebui să apere interesul public și să protejeze sănătatea populației și a mediului, sunt de partea poluatorilor. Activiştii de mediu şi organizaţiile nonguvernamentale au atras vehement atenţia asupra focarului de poluare de la Ulmeni, iar, în cele din urmă, comisarii Gărzii de Mediu au efectuat un control, însă nu au dispus încetarea activității agenţilor economici care alimentează groapa de gunoi, astfel încât transportul şi depozitarea ilegală a deşeurilor continuă. În plus, ca urmare a măsurilor extrem de indulgente impuse de Garda de Mediu, privind relocarea deșeurilor menajere în amestec din care se scurge levigatul în sol, poluatorii au trecut la arderea acestora pentru a evita măsura, extrem de costisitoare, a relocării lor. Astfel, în zona gropii de gunoi Ulmeni Călărași aerul, şi aşa contaminat, a devenit irespirabil ca urmare a acestor incendii.

Situaţia de la Ulmeni este una extrem de gravă, iar dacă instituţiile statului abilitate nu intervin cât mai rapid, dimensiunile dezastrului ecologic vor fi imposibil de controlat, iar efectele poluării în zonă nu vor mai putea fi îndepărtate. În plus, sănătatea oamenilor va fi afectată ireversibil, pe termen lung.

Articol preluat de pe Stiripesurse.ro