Starea de alertă urmează să fie prelungită pentru 30 de zile, începând cu 13 ianuarie

Foto: news.ro

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus prelungirea stării de alertă pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu 13 ianuarie, iar restricţiile  din prezent vor rămâne în continuare în vigoare. Propunerea CNSU urmează să fie aprobată marţi, în şedinţa de Guvern.

Conform hotărârii CNSU va fi necesară menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie în  cadrul spaţiilor publice, la locul de muncă, în spaţiile comerciale, precum şi în mijloacele de transport în comun, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului afacerilor interne.
Totodată, se va păstra posibilitatea izolării şi carantinării în condiţiile art. 7, 8 şi 11 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic.
De asemenea, CNSU consideră necesară menținerea interdițiilor privind organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepţia celor organizate şi desfăşurate potrivit punctelor 09-25, dar şi a interdicţiei privind desfăşurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private.
De asemenea, organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este permisă, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţe/localităţi este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului, dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din judeţ/localitate este mai mare de 1,5 şi mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori şi este interzisă la depăşirea incidenţei de 3/1.000 de locuitori.
Totodată, va fi menţinută interdicţia de circulaţie în toate localităţile în afara locuinţei între orele 23.00 – 05.00.