Stare de urgență în Ecuador! Proteste împotriva creşterii preţurilor la carburanţi

Foto: theguardian.com

Preşedintele Ecuadorului, Lenin Moreno, declară stare de urgenţă în toată ţara, din cauza grevelor şi protestelor împotriva creşterii cu peste 100% a preţurilor la carburanţi, proteste soldate cu zeci de răniţi, potrivit Agerpres.

Sectorul transporturilor a intrat în grevă de ieri în mai multe regiuni ale ţării, iar liderii celor care protestează afirmă că mişcarea va continua pe termen nedefinit. În capitala Quito nu a circulat niciun autobuz şi niciun taxi, iar şcolile au fost închise.

În urma protestelor de ieri au fost răniţi 21 de poliţişti şi 277 de persoane au fost arestate pentru acte de vandalism. Mai mult, 14 civili au fost răniţi în cursul manifestaţiilor, în timpul cărora manifestanţii au blocat străzi şi au incendiat pneuri.

Starea de urgenţă permite instituirea de zone de securitate, suspendarea sau limitarea anumitor drepturi, între care cel la liberă circulaţie, cenzurarea media, precum şi mobilizarea armatei şi a poliţiei pentru a asigura ordinea publică. Constituţia ţării prevede că această măsură poate rămâne în vigoare timp de 60 de zile şi poate fi prelungită încă 30.

Protestele au pornit în contextul anulării subvenţiilor la diesel şi benzină, în cadrul acordului încheiat în martie de Quito cu FMI, care a dus la majorarea tarifelor vamale cu până la 123%. Acordul prevede un ajutor financiar de 4,2 miliarde de dolari, în schimbul unui program de reforme economice pe trei ani.