24 septembrie 2021

GS NEWS – Gazeta de stiri

Ziar independent al românilor de pretutindeni!

Spectacolul „Stupid Fucking Bird”, cu teme din „Pescăruşul” al lui Cehov, premieră la Teatrul Naţional Bucureşti

Foto: News.ro

Premiera oficială a spectacolului „Stupid Fucking Bird”, cu teme din „Pescăruşul” al lui Cehov, este stabilită în Sala Pictura a Teatrului Naţional din Bucureşti pentru  data de 16 şi 17 septembrie, potrivit unui comunicat News.ro. 

Piesa cu titlu voit ireverenţios a dramaturgului american Aaron Posner, câştigătoare a unui Premiu „Helen Hayes” pentru dramaturgie, păstrează temele cehoviene din „Pescăruşul”, ca dragostea neîmpărtăşită, visele spulberate şi căutarea unor noi forme de artă teatrală, dar le plasează pe fundalul frenetic al secolului XXI.

Autorul este dramaturg, profesor universitar dar şi regizor premiat. Cu această adaptare, el „transformă un scriitor clasic, tratat adesea cu respect formal, într-o oglindă care arată în detalii clare tot ceea ce este nou în nefericirea oamenilor de astăzi”, consemnează The New York Times, apreciind piesa drept „un Cehov pentru secolul XXI”.

Drumul parcurs de autorul american până la acest „Pescăruş” a început cu câteva romane asupra cărora şi-a concentrat atenţia, dorind să le adapteze pentru teatru. Mai târziu, a creat noi variante ale pieselor clasice, inclusiv Shakespeare şi Cehov.

Este important de știut că piesa a fost adusă în scenă mai întâi în 2013 la Compania de teatru Woolly Mammoth în Washington, D.C., iar în 2016 şi la Arden Theatre Company’s, regia fiind semnată chiar de autor. În continuare, piesa a intrat în atenţia altor companii de teatru şi universităţi din Statele Unite (SUA) şi din alte părţi. În 2015 ajunge să fie una dintre cele mai des montate zece piese; a fost produsă pe alte 150 de scene din afara Statelor Unite.

Cu noua montare de la Teatrul Naţional din Bucureşti, Răzvan Oprea, actor al TNB şi absolvent al unui Master în Regie de teatru, propune pe scena Sălii Pictura un spectacol modern, provocator, o abordare proaspătă a unui clasic al dramaturgiei universale.

În  distribuţie se regăsesc  Cecilia Bârbora şi Marius Bodochi, alături de mai tinerii Eduard Adam, Cosmina Olariu, Vitalie Bichir, Alexandra Sălceanu, Emilian Mârnea.

Această premieră face parte din programul TNB „Uşi deschise pentru toţi”.

Spectacolul nu este recomandat minorilor sub 16 ani, deoarece conţine scene de nuditate.