Spectacolul „Paracliserul”, după Marin Sorescu, premieră la Teatrul Odeon

Foto: news.ro

A fost anunțat că  spectacolul „Paracliserul”, după Marin Sorescu, cu Silvian Vâlcu în rol principal, va avea premiera sâmbătă, 17 octombrie,  la Teatrul Odeon, prin intermediul  unui comunicat ce a fost preluat de news.ro.

Spectacolul este semnat de Cristina Giurgea și reprezintă o meditaţie-parabolă pe tema destinului uman. „Paracliserul” face parte, alături de „Iona” şi „Matca”, din trilogia „Setea muntelui de sare”.

Premiera absolută a piesei avut loc în anul 1971, la Skopje (Macedonia).

„E o doză de mare nelinişte în teatrul pe care-l scriu, de anxietate chiar, un vuiet de întrebări puse şi nerezolvate. I se pot aplica multe etichete, etichetele pot fi întoarse şi pe dos, după un timp, după ce se mai şterge scrisul de pe ele.  Ţin mult la tripticul «Iona, Paracliserul, Matca», pentru că acolo m-am căutat cu mai multă îndărătnicire. Citite fără dialog, aceste piese pot deveni o carte de filozofie, pe care chiar intenţionam s-o scriu, în acel timp, ca tratat – m-a luat teatrul pe dinainte. Teatrul şi poezia”, spunea Marin Sorescu.

Regizoarea a transmis într-un comunicat: „«Paracliserul» este, pentru mine, mai degrabă o formă de meditaţie decât un spectacol. Cred că revin la lectura acestui monolog de fiecare dată când mă gândesc la rostul existenţei. E ca o radiografie a propriilor mele singurătăţi, a fricilor şi a întrebărilor legate de prezenţa sau absenţa divinităţii. Puţini oameni mai cunosc astăzi ce presupune meseria de paracliser – îngrijitorul unei biserici sau catedrale. Marin Sorescu foloseşte intenţionat această metaforă a unei meserii vetuste pentru a arăta cât de erodată şi uitată este lupta omului cu sensul. Fiecare are catedrala sa care trebuie continuată, îngrijită şi lăsată moştenire celor ce vor veni”.

Trebuie menționat faptul că regizoarea Cristina Giurgea a absolvit UNATC, Facultatea de teatru, secţia regie, în 2016 şi a debutat în acelaşi an la Teatrul Naţional Bucureşti cu spectacolul „Eden”, după O ‘Brien, co-producţie a UNATC, Teatrul Naţional Bucureşti şi Ambasada Irlandei în România. Din 2016 până în 2018, a lucrat ca asistent de regie la spectacolul „Coriolanus”, în regia lui Alexandru Darie, la Teatrul Bulandra. În paralel, a regizat spectacole pentru copii în teatre independente şi de stat din Bucureşti. În prezent, este regizor şi consultant artistic din partea Teatrului „Ion Creangă” din Bucureşti în proiectul european finanţat prin Europa Creativă „Mapping – A Map on the Aesthetics of Performing Arts for Early Years” împreună cu artişti din 19 ţări din întreaga Europă.

De asemenea, Teatrul Odeon a anunțat  că spectacolele programate în stagiunea 2020 – 2021 implică respectarea tuturor măsurilor de siguranţă pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Premiera spectacolului „Paracliserul” este programată să înceapă la ora 19.00, iar preţul unui bilet este de 30 de lei.